Belgisch Hardsteen

Dit blauwgrijze afzettingsgesteente wordt gekenmerkt door de vele fossielen van met name schelpen, slakken en sponzen. Het is een kalksteensoort.

De meest bekende hardsteen komt uit België, voornamelijk uit Henegouwen en de Ardennen. Daar wordt het in de volksmond ook wel 'petit granit' genoemd omdat dit gesteente zo hard en 'dicht' is. 

Composiet

Dit materiaal bestaat uit een mengsel van meer dan 90% gebroken of gemalen natuursteen(kwarts) aangevuld met kunsthars, kleurstof en eventueel glasdeeltjes. Het geheel wordt onder zeer hoge druk samengeperst tot een plaat.

Dit product wordt veelvuldig gebruikt voor onder meer keukenbladen, badkamerbekleding, vensterbanken, vloeren en wandbekleding.

Kwartsiet

Een kwartsiet (of quartzite) is een gesteente dat voornamelijk uit het mineraal kwarts bestaat. Kwartsiet is ontstaan uit kwartszand dat in eerste instantie is samengeperst tot zandsteen. In zandsteen kan men nog steeds de afzonderlijke zandkorrels terugvinden. Zandsteen is daarna verder verhard door tijd, druk en temperatuur of door afzetting van een bindende kiezel, waarna de individuele zandkorrels niet meer te zien zijn. De naam kwartsiet alleen is niet voldoende om een gesteente te classificeren, omdat het eigenlijk alleen iets zegt over de mineraalsamenstellin

Graniet

Graniet wordt in de hele wereld in allerlei soorten gewonnen. De variatie in kleuren en structuren is eindeloos.

Bekende soorten zijn bijvoorbeeld Impala, African Black, Giallo Veneziano en Labrador Blue.

Omdat graniet enigszins poreus is, moet het materiaal bij toepassing in bijvoorbeeld keukenbladen worden geïmpregneerd.

Keramiek

De hoofdbestanddelen van dit samengestelde materiaal zijn klei, veldspaat, zirkoon en kwarts. Allemaal natuurlijke grondstoffen dus waardoor keramiek als een ECOLOGISCH product kan worden beschouwd.

Keramiek is hitte- en krasbestendig, vlek- en zuurbestendig en tevens bestand tegen UV-stralen

Marmer

Deze metamorfe kalksteen, herkenbaar aan de kristallen in het breukvlak, is in vele kleuren (variërend van grijs, tot roze en wit) verkrijgbaar en vaak met een spectaculaire tekening.

Marmer is relatief zacht en laat zich 'gemakkelijk' bewerken, vandaar ook dat het van oudsher zeer geliefd is in de beeldhouwkunst.

Leisteen

Dit antraciet- of bruinkleurig sedimentgesteente is ontstaan door samendrukking van in zee afgezette klei.

Kenmerkend is de sterke gelaagdheid. Hierdoor laat het materiaal zich goed in één richting splijten.

Leisteen is een goede warmtegeleider en daardoor uitermate geschikt voor vloeren.